Rondreis Ecuador – Kleinood vol pracht

Zuid-Amerika maar dan nu eens niet Peru. Die Inca-cultuur kun je ook vinden in Ecuador. Ook Brazilië vind je terug in het vrij kleine Ecuador want die heeft ook een stukje achtertuin dat Amazone heet. Voor je je rondreis Ecuador start is het wel een eindje vliegen want je bent snel 14 tot 15 uur onderweg. Het is een tropisch land met meerdere klimaatzones. In de Andes is het koeltjes. En de in de oceaan gelegen Galapagoseilanden die staatkundig ook bij Ecuador horen, doen het met milde temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Verder is Ecuador echt een zonbestemming met tropische pracht.

Rondreis Ecuador is het onbekende tegemoet gaan

Hoewel zes keer zo groot als Nederland wordt Ecuador als een kleintje gezien tussen landen als Brazilië, Argentinië en Chili die op hetzelfde continent verkeren. Klein maar fijn, zeggen ze dan, en dat klopt zeker voor Ecuador, ooit rijk geworden door de cacao. Het is nog steeds wat ondergewaardeerd. Dus op je rondreis Ecuador heb je soms het gevoel dat je de massa nog voor bent. Met een indrukwekkende cultuur, een in groene natuur en een eeuwenoude architectuur voor de boeg, raak je niet snel uitgekeken op dit vriendelijke land.

Werelderfgoedsteden die knallen van de kleuren

De hoofdstad Quito is niet te missen. De historische oude stad is zelfs op de werelderfgoedlijst gezet. Check de straatartiesten op het Plaza Grande en maak een ritje met de TeleferiQo naar de top van de Cruz Loma. Je staat dan op 4100 m hoogte! En pak ’s avonds een drankje in het wijkje La Ronda waar de hoofdstraat voor voetgangers en niet voor auto’s is. Naast Quito kun je op je rondreis Ecuador ook Otavalo aandoen, een marktstadje waar je nog veel locals in traditionele kleren ziet, vrouwen vaak met wit geborduurde blouses, lange wollen rokken en fachalinas (hoofddoeken). En mannen met onder hun hoeden blauwe poncho’s. Otavalo is wereldberoemd om haar markt. En Cuenca mag je niet missen vanwege de oude koloniale kerken. Deze stad is het mooiste openluchtmuseum van Ecuador, al vinden sommigen dat Quito die titel verdient.

Een rondreis Ecuador voert dwars door tropische landschappen

Maar je rondreis is waarschijnlijk vooral bedoeld om de natuur in te gaan. Want dat is waar Ecuador echt mee kan scoren. Neem nou het nationaal park Yasuni. Deze bonte mix van tropisch regenwoud, moeras, zilveren rivieren en meren is het jaaggebied van poema’s en jaguars. Liefst 600 vogelsoorten houden zich in deze tropische weelde op. Nog enkele ‘natuurlijke’ must-see’s in Ecuador:

  • Cotopaxi nationaal park (vulkanisch).
  • Machalilla national park (met stranden en baaien).

Ietsje verderop in de Stille Oceaan

Een van de meest populaire natuurbestemmingen zijn echter de Galapagos eilanden. Ook een nationaal park en ditmaal met dieren die je nergens anders tegenkomt. Veel van de eilanden hebben qua landschap meer met een maanlandschap van doen dan met een tropisch eiland. Vanaf de eilandenarchipel kun je goed duiken. En reuzenschildpadden tegenkomen. De eilanden liggen wel een stukje vliegen van Ecuador maar tijdens je huidige rondreis Ecuador is het een goed idee om er eens naartoe te gaan. Want het schijnt dat het toerisme er flink wordt afgebouwd ten faveure van de natuurbescherming.

Van Verre brengt je verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *