Wat moet je weten over een caravanverzekering afsluiten?

Er is best al behoorlijk wat gezegd en geschreven over het afsluiten van een caravanverzekering. Heel wat mensen blijken in eerste instantie van mening te zijn dat een dergelijke verzekering niet is vereist. Dit omdat de caravan mee verzekerd zou zijn onder de autoverzekering. Is dat echter wel echt juist? Niet helemaal. Het is belangrijk om te weten dat de schade aan de caravan enkel en alleen onder de autoverzekering valt op het ogenblik dat deze er daadwerkelijk aan gekoppeld is. Van zodra de caravan wordt losgekoppeld van het voertuig is dat dus niet langer meer het geval. Ondervind je caravan in die situatie op een bepaalde manier schade? Dan zal dat dus als gevolg hebben dat deze schade niet kan worden verzekerd indien er geen speciale verzekering voor werd afgesloten.

De basis caravanverzekering, voor veel mensen voldoende

Ga je een caravanverzekering afsluiten? Dan is het in eerste instantie interessant om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds de basisverzekering en anderzijds de aanvullende verzekeringen die er door verzekeraars op de markt zijn gebracht. Wat de basisverzekering betreft dient er rekening mee te worden gehouden dat deze toch al bestaat uit een behoorlijk aantal niet onbelangrijke dekkingen. Het betreft hierbij dan concreet de onderstaande:

  • Een dekking bij diefstal;
  • Ongevallenverzekering;
  • Verzekering voor brand- of waterschade;
  • Vervangend verblijf;
  • Repatriëring;
  • Pechhulp;
  • Bliksemschade;

Voor de dekking bij diefstal geldt al dat ze ontzettend uitgebreid en sterk gediversifieerd is. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat, wanneer je caravan in het buitenland op vakantie gestolen zou worden, dat er dan een vervangend verblijf kan worden geregeld voor jou. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het in de praktijk eveneens zo dat er een uitgebreide ongevallenverzekering wordt voorzien. Voor brand- of waterschade dekking geldt dat ze ook een naturapolis omvat. Het gaat hierbij dan om natuurkrachten zoals bijvoorbeeld stormen die schade kunnen aanrichten aan je caravan. Let wel op, voor dit onderdeel van de caravanverzekering gelden belangrijke aandachtspunten. Dit niet in het minst voor wat zogenaamde hagelschade betreft.

Wat met hagel schade die ontstaat aan je caravan?

Bij het afsluiten van een basis caravanverzekering zal je tot de vaststelling komen dat er in de basisverzekering geen sprake zal zijn van een dekking voor hagelschade. Althans in het merendeel van de gevallen is dat zo. Voor dergelijke schade geldt dan ook dat ze er in de praktijk bekend om staat doorgaans een significant risico te kunnen betekenen voor de caravan in kwestie. Omwille van deze reden is het sterk aan te raden om daarvoor een aanvullende dekking af te sluiten.

Het afsluiten van een dekking tegen hagelschade zorgt er in de praktijk voor dat je bent verzekerd van een uitstekende extra zekerheid. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze er tegenwoordig voor kiezen om hun caravan te voorzien van een hagelbestendig dak. Geldt dat ook voor jou? Dan is er extra goed nieuws. Deze aanwezigheid kan er immers in de praktijk voor zorgen dat je aanspraak kan maken op een premiereductie oplopend tot 70 procent voor wat deze dekking betreft.

Welke aanvullende dekkingen voor de caravanverzekering zijn er?

De dekking voor hagelschade is niet de enige extra dekking die je voor de caravanverzekering kan afsluiten. Dat spreekt voor zich. Toch is dit wel een belangrijke. Nog een interessante extra dekking waar je voor kan kiezen heeft betrekking tot de zogenaamde mover die je aankoopt. Voor een dergelijke mover geldt dat de aankoopprijs doorgaans is gelegen tussen de 1250 en 1500 euro. Dat is toch al een behoorlijk prijskaartje. Standaard is schade aan de mover uiteraard niet verzekert wanneer je kiest voor het afsluiten van een verzekering voor een caravan. Dit gezegd hebbende kan een aanvullende dekking daar in de praktijk dus wel degelijk voor zorgen.

Er zijn naast bovenstaande nog heel wat extra dekkingen die je toe kan voegen aan je caravanverzekering. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan een rechtsbijstandpolis. Bovendien is het eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om bijvoorbeeld een aanvullende dekking voor een aanbouw of de accessoires af te sluiten. In ieder geval kan je jouw caravan in de praktijk dus perfect dekken aan de hand van de voorkeuren waar je over beschikt. Dat is geen enkel probleem.

Wat met de inventaris van je caravan?

Hou er bij het afsluiten van een caravanverzekering ook altijd rekening mee dat de inboedel van je caravan niet standaard mee is verzekerd. Dat geldt bovendien ook voor de mogelijke inboedelverzekering waarover je beschikt. Inboedel welke zich niet in de woning bevindt is dan ook enkel en alleen verzekert wanneer er sprake is van een zogenaamde buitenhuisdekking. Beschik je niet over een dergelijke dekking? Dan zal je tot de conclusie komen dat mogelijke schade die ontstaat aan je inboedel op geen enkele manier zal worden verzekerd. Hou hier dus absoluut rekening mee.

Besparen op de kosten van je caravanverzekering? Dat doe je zo!

Wil je graag je caravan verzekeren, maar ben je toch een beetje geschrokken van de premie die hieraan verbonden kan zijn? Geen probleem. Het is namelijk in de praktijk zo dat er tal van verschillende mogelijkheden bestaan om de kosten van deze verzekering te drukken. Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld over de mogelijkheid beschikt om het standaard eigen risico aan te passen. Wanneer je dit doet zal je tot de vaststelling komen dat het eigen risico weliswaar wordt opgetrokken, maar dat de verzekeringspremie die je moet betalen kan worden verlaagd.

Bovenstaande bespaartip is uiteraard niet alles. Daarnaast dien je, je in de praktijk ook altijd af te vragen wat nu precies de impact is van de aanvullende dekkingen die je gaat afsluiten op het risico dat je loopt. Met andere woorden, ben jij iemand die eerder sporadisch met de caravan een uitstap maakt en ga je er niet mee naar het buitenland? Dan kan het afsluiten van aanvullende dekkingen mogelijks de meerprijs niet waard zijn. Dit is uiteraard een belangrijke afweging die je vooral voor jezelf moet zien te maken. In ieder geval mag het duidelijk zijn, er zijn zeker en vast meer dan voldoende mogelijkheden om de kostprijs van jouw caravanverzekering te drukken door te vergelijken op Diks.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *